DM
ENG GER A + A -
portrett Charlotte Sletten Bjorå UiO.jpg

Julens krydder og planter

Hvor norsk er jula? Mye av det vi forbinder med tradisjonell norsk julefeiring har sin opprinnelse i tropene. For hva er julegrøt uten kanel, eller julesylte uten nellik? For ikke å snakke om pepperkaker og gløgg uten eksotiske krydder? Hvorfor er det slik?

Siden jula kommer midtvinters, er det ikke så rart at vi pynter stua med planter fra varmere strøk, men hvor kommer julestjernen og julegleden fra?

Og vi skal snakke om etterligninger og «forfalskninger». Det er nemlig sjelden ekte kanel på norsk julegrøt, og du skal heller ikke tro at det er Amaryllis du kjøper for å pynte opp i stua. Vi skal kort sagt snakke om hvor julens blomster og krydder kommer fra, og deres vei fra tropene til norsk jul. Ingen jul uten botanikk!

Velkommen til foredrag i Snekkerbua kl. 19.00
Inngang inkl. kaffe og munke kr 50,-

Charlotte Sletten Bjorå er botaniker og vitenskapsformidler. Hun er førsteamanuensis tilknyttet Botanisk museum ved Universitetet i Oslo. Charlotte Sletten Bjorå er blant annet kjent fra populærvitenskapelige innslag i radioprogrammet Ekko i NRK P2, og er oppvokst i Gjerstad her i Aust-Agder.

Tilbake