Holt skolemuseum 2.JPG

Andreas Feragen-jubileum

I år er det 200 år siden Andreas Feragen ble født (21.7.1818). Pedagogen og lærebokforfatteren skal derfor hedres helgen 21. og 22. juli. Språkforskeren Ernst Håkon Jahr har skrevet biografi om Feragen som vil bli lansert lørdag 21. juli.

Andreas Martinus Feragen 2.jpgAndreas M. Feragen (21.7.1818-16.5.1912) regnes som en av de viktigste og mest aktive pedagogene i siste halvdel av 1800-tallet, og fikk kallenavnet «Skolemestrenes konge».

Feragen skrev flere lærebøker for barn, men også bøker om skolevesenet generelt. Den mest kjente rengeboka er Regne-ABC som ble solgt i mer enn 150000 eksemplarer.

Andreas Feragen var øvingslærer ved Holt seminar (lærerskole) fram til 1877. Han satt i stillingen som lærer og kirkesanger til han gikk av 93 år gammel i 1911. Skolen på Holt blir kalt Feragen-skolen, eies av historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand og er i dag skolemuseum.

Programmet for jubileumshelgen er under utarbeidelse og vil bli supplert senere, men her er noen smakebiter:

Lørdag 21. juli
Programmet denne dagen vil foregå på Rådhuset i Tvedestrand sentrum fra kl. 12.00 til 15.00 med foredrag og aktivitet for barn.
Ordfører Jan Dukene og fylkesordfører Gro Bråten ønsker velkommen. Programleder er Arne Torp. Foredrag ved Ernst Håkon Jahr om Andreas Martinus Feragen og Jørn Varhaug om hvilken lærdom vi kan trekke av Feragens mønsterskole i dag.

Søndag 22. juli
Søndagen starter med festgudstjeneste i Holt kirke kl. 11.00. Ernst Håkon Jahr vil holde et innlegg om Feragen. Stortingsrepresentant Svein Harberg vil delta på arrangement ved minnestøtten for Andreas M. Feragen etter gudstjenesten.

Kl. 13.00 blir det kirkekaffe på Holt skolemuseum med Feragen-natursti, omvising i skolemuseet og korte Feragen-foredrag ved Ernst Håkon Jahr. Holt bygdekvinnelag og historielaget er medarrangører og står for matservering og omvisninger.

Arrangementene er åpne og alle er hjertelig velkomne til å være med på feiringen!

Holt skolemuseum 3.JPG

Les mer om museets årsprogram her.