DM
ENG GER A + A -
Solsiden8 bygd i 1861.jpg

Risør og de to jernverkene

Solsiden10 bygd i 1861.jpg
Foto: Solsiden 10, bygd i 1861.
Risør var den første, og lenge den største, av byene i Aust-Agder. Med et oppland som omfattet Søndeled, Gjerstad, Vegårshei og det meste av Holt, og et tolldistrikt som strakte seg til Narestø, hadde byen forutsetninger for å forbli en konkurrent til Arendal. Slik gikk det ikke.

Victor Normans foredrag om jernverkene og byen vil ta opp spørsmålet om hvilken rolle Næs og Egeland hadde for Risørs skjebne. La Egeland beslag på så mye av tømmeret fra Gjerstad og kapitalen fra Henrik Carstensen at verket ble en hemsko for byens utvikling? Og var Jacob Aalls valg av Tvedestrand som utskipningssted - et valg som førte til at halvparten av Risørs oppland meldte overgang til det nye ladestedet i vest - det som beseglet byens skjebne?

Det finnes neppe noen klare svar på disse spørsmålene, men bare det å stille dem kan gi spennende innsikt i forholdet mellom jernverkene og bykjøpmennene og spenningene mellom den østlige og vestlige delen av skipredet lengst øst i Nedenes.

Velkommen til foredrag tirsdag 30. oktober kl. 19.00 i Snekkerboden.
(Jacob Aalls vei 10 på Nes Verk)
Inngang inkl. kaffe og munke kr 50,-.


Victor Norman, pressebilde NHH.jpg

Victor Norman arbeider med jubileumsboken for Risørs 300-årsjubileum i 2023. Han er samfunnsøkonom, skribent og politiker.Tilbake