AndreasFaye.jpg

Jubileumsmarkering: 180 år for Holt seminar

Holt prestegu00e5rd foto Andreas BeerWilse Norsk Folkemuseum.png
Holt prestegård. Foto: Andreas Beer Wilse/Norsk folkemuseum

I år er det 180 år siden etableringen av Holt seminar. Dette skal markeres søndag 24. november med gudstjeneste og jubileumsseminar i Holt kirke.

Holt seminar (1839-1877) ble senere lærerhøgskolen i Kristiansand, som nå er en del av Universitetet i Agder.

IX Andreas Faye, tegning av  Dahl 1848.JPG
Andreas Faye (1802-1869) var prest, folkeminnesamler, historiker og stortingsmann. I 1839 ble han forstander og førstelærer ved det nyopprettede Christianssands Stifts Lærerseminarium på Holt prestegård. Unge menn fra hele landet søkte seg til den populære lærerskolen som ble etablert etter ønske fra regjeringen. Presten Andreas Faye hadde en sentral rolle her og bidro til et nasjonalt skole- og kultursenter i Holt.

Program for dagen

Kl. 11.00 Gudstjeneste i Holt kirke med tidsriktig musikk.
Kl. 12.15 Kirkekaffe i prestegården kombinert med orientering om seminarsalen
i 2. etasje ved Jan Kløvstad.
Kl. 13.00 Jubileumsseminar i kirken med bl.a. kåseri om Andreas Faye ved Ernst Håkon Jahr, lansering av artikkelsamlingen "Holt seminar 180 år" ved Ernst Håkon Jahr og Jan Kløvstad, musikkinnslag ved Hans van der Meijden og deltakere fra UiA, om Universitetet i Agder i dag ved rektor Sunniva Whittaker og hilsener fra fylkesmann Stein A. Ytterdahl, Stortinget ved Svein Harberg, fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand og Tvedestrands ordfører Marianne Landaas.

Velkommen!

Bok Holt seminar 180 u00e5r 2.jpg

Under jubileumsseminaret kan du få kjøpt den helt ferske artikkelsamlingen "Holt seminar 180 år", et riss av de viktige årene på Holt for Christiansand Stifts Seminarium redigert av Ernst Håkon Jahr og Jan Kløvstad.

Unge menn, som Arne Garborg og Jørgen Løvland, søkte seg til den populære lærerseminaret, og boken inneholder bl.a. en til nå upublisert tekst av Arne Garborg.

Pris: kr. 150,-