Portrett_av_Viggo_Ullmann(2)_crop fra Flickr com Av Ludwik Szaciński – httpcommons.wikimedia.orgwikiFilePortrett_av_Viggo_Ullmann%282%29.jpg originally from Nasjonalbiblioteket.jpg

Viggo Ullmann - huslæreren som ble stortingspresident

Viggo Ullmann ca 1872 Lokalhistoriewiki.no.jpgViggo Ullmann skulle opprinnelig bli prest, men som huslærer på Næs Verk leste han så mye i det rikholdige biblioteket på jernverket at han ombestemte seg. Han ville bli filolog, språkmenneske og lærer.

Viggo Ullmanns karriere videre var imponerende. Han og Ivar Fløistad starta folkehøgskole i Austre Moland i 1873, og etterhvert ble Ullmann både forfatter, oversetter fra mange språk, folkehøgskolestyrer i Telemark, folketaler, stortingsrepresentant, stortingspresident, formann i Venstre og amtmann i Telemark.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev at Ullmann var "næst mig, Skandinaviens bedste taler". Viggo Ullmann ble en av de fremste i å bygge opp det nye unge Norge fram mot 1905. Og det var på Næs Verk hele dette imponerende livsverket starta.

Velkommen til foredrag i Snekkerboden på Næs Jernverksmuseum
(Jacob Aalls vei 10 på Nes Verk)
tirsdag 21. januar kl. 19.00.
Inngang kr. 50,- inkluderer kaffe og munke.
Foredraget varer ca. en time.

2018-07-08 Jan Klu00f8vstad ved Muckle Flugga.JPG

Jan Kløvstad har i mange år vært engasjert både i litteratur, i Norden-spørsmål og i politikk. Han er i dag daglig leder for Nordisk informasjonskontor Norge, men vi kjenner han også bl.a. fra Bokbyen ved Skagerrak, som Venstre-politiker og som forfatter av flere bøker. Foredraget bygger på boka Ild, begeistring og varme. Ivar Fløistad, Viggo Ullmann og Folkehøgskolen i Austre Moland 1873-1875.

Foto øverst til høyre: Portretter av Viggo Ullmann, ca. 1872, fra Lokalhistoriewiki.no.
Foto øverst til venstre: Portrett av Viggo Ullmann. Foto: Ludwik Szacinski (Christiania)/Nasjonalbiblioteket.