DM
ENG GER A + A -

Program 2018

Velkommen til alle våre arrangementer!


Smed og hu00e5ndverksdager 2017 021 foto Fredrik Dale 2.jpg

Her kan du laste ned programmet vårt som PDF: pdf . Du kan også lese mer om hvert arrangement under fanen "Aktuelt".

Tirsdag 23. januar kl. 19.00

Blåste Hitlers vidundermiddel til himmels. Foredrag ved Oddvar André Enggrav i Snekkerboden.
Tirsdag 27. februar
kl. 19.00

Tollekniven - fra steinalder til high tech stål. Lysbildeforedrag ved Øystein Køhn i Snekkerboden .
Tirsdag 20. mars kl. 19.00

Aust-Agders idrettshistorie med høydepunkter fra øst i fylket. Foredrag ved Nils M. Justvik i Snekkerboden.
Tirsdag 24. april kl. 19.00

Verket og verftet. Foredrag ved Håkon Haugland i Snekkerbodenom båndene mellom Næs Jernverk og Tangen ved Tvedestrand under og etter seilskutetiden. Foto: Anders B. Wilse, Norsk Maritimt Museum.
Søndag 13. mai
kl. 13.00

Sesongåpning. Ny utstilling i forbindelse med jubileet for "Sørlandets rokokkomester" Ole Nielsen Weierholt. Innlegg om hans liv og virke. Snekkermester Frode Henriksen avslører Weierholts hemmelighet. Musikalsk innslag og enkel servering.
Søndag
3. juni
kl. 11.00-16.00
Søndagsåpent museum. Denne dagen har gjør vi "det lille ekstra" for deg som besøker oss. I tillegg til omvisninger, film og aktiviteter, så demonstrerer vi hvordan de store hamrene på verket fungerte ved hjelp av en hammermodell. Modellen er lik hamrene smedene på jernverket brukte helt fram til 1959.
Søndag 10. juni
kl. 13.00

Naturlosvandring «Heirevann rundt». Kulturhistorisk vandring ved Nes Verk med Oddbjørn Johannessen som los. Ca. 6 km på sti. Buss fra museet. Ta med mat, drikke og sitteunderlag.
Helgen 30. juni og
1. juli

Smed- og håndverksdager. Kurs for smeder og andre tradisjonshåndverkere på lørdag. (Se eget program.) Publikumsaktiviteter på søndag fra kl. 11.00-16.00. Arrangeres i samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune og Norsk Smedforening.
Søndag 8. juli
kl. 11.00

Barnas jernverkssøndag. En dag full av tradisjonsrike aktiviteter for barn i alle aldre; underholdning, smiing, hestekjøring, barkebåtkonkurranse og mye mer.
Søndag 15. juli
kl. 13.00 - 16.00

Gruvesøndag i Solberg gruve. Vi brenner settebål og sprenger fjell på gammelt vis. Se den flotte hestevandringen høyt over gruva og finn ekte sølvperler på gullgravers vis. Omvisninger i gruva.
Helgen 21. og 22. juli
Andreas Feragen-jubileum (1818-1912). Lørdag: boklansering i Tvedestrand. Søndag: Gudstjeneste i Holt kirke, seremoni ved Feragen-bauta, foredrag ved Ernst Håkon Jahr og kirkekaffe ved Holt skolemuseum. Omvisning. Arrangeres i samarbeid med komiteen for Andreas Feragen-jubileet og Holt bygdekvinnelag.
Tirsdag 28. august

Sopptur og naturlosvandring i Nes Verks skoger er dessverre avlyst pga. lite sopp i skogen.
Lørdag 1. og søndag 2. sept.

Jernverksseminaret 2018. Jernskulpturer og ovnskunst. Den ene dagen er spesielt viet Ole Nielsen Weierholt, sørlandsrokokkoens mester. (Se eget program).
Søndag 9. september kl. 13.00

Geologiens dag. Naturlosvandring til de gamle gruvene ved Båsland. Vi får høre stedets jernverkshistorie og ser på bergarter i området, ca. 2 km. Ta med kompass, mat, drikke og sitteunderlag. Naturloser er Harald Breivik, Sørlandets geologiforening, og Knut Aall, Næs Jernverksmuseum. Buss fra museet. Dette er også en markering av Kulturminnedagen.
Søndag 23. sept. kl. 11.00 - 16.00

Høstmarked på jernverksmuseet. Høstens store marked! Salgsboder med varierte og spennende tilbud. Matsalg og aktiviteter for barn.
Tirsdag 25. sept. kl. 19.00

Næs Verk - Fra jernverk til stålverk. Foredrag ved Gunnar Molden i Snekkerboden.
Tirsdag 30. okt.
kl. 19.00

Risør og de to jernverkene. Foredrag ved Victor Norman i Snekkerboden.
Tirsdag 27. nov.
kl. 19.00

Astrid Lindgren – «Min barndoms jul». Foredrag ved Agnes-Margrethe Bjorvand i Snekkerboden. Ill: Lisa Aisato.
Lørdag 1. desember kl. 17.00

Julegrantenning på Nes Verk. Norges høyeste juletre tennes. I samarbeid med Brukerforeningen ved Joker Nes Verk.
Søndag 9. desember kl. 12.00 - 15.00
Juleverksted på museet. Formingsaktiviteter for små og større barn i Snekkerboden. Matsalg og god førjulsstemning. Arrangeres i samarbeid med Nes Verk Vel.