DM
ENG GER A + A -

Solberg gruve

"Hjemmegruva til Næs Jernverk"

Næs Jernverk hentet malm fra gruver i fjellet som ble brukt i verkets masovn. Solberg gruve var en av disse. I dag kan du besøke gruva og selv lete etter jernmalm, gå i de trange gangene med lommelykt og høre fortellingen om gruvedriften.

På turen inn i dypet går du gjennom flotte fyrsatte stoller og strosser, går over synker og forbi ca. 150 meter dype, vannfylte sjakter. En omvisning i Solberggruva passer både for voksne og barn!
Gruvedriften startet i ca. 1730 og varte til ca. 1870. Gruva ble drevet av fyrsetting og kruttsprenging. Jernmalmen som ble tatt ut av gruva er magnetitt, og flere steder i gruva er det mulig å sette en magnet rett på veggen!Solberggruva sept 2013. Foto - Mette Urdahl.jpg
Alle som skal inn i gruva går i følge med en omviser. Du får låne hjelm, lommelykt og magnet. Gruva er godt sikret og tilrettelagt med gulv og rekkverk over dypene, og med gangbaner innover i fjellet slik at det også er mulig å oppleve gruva for deg som er rullestolbruker.

Det er anlagt kjørevei helt fram til gruva med stor parkeringsplass og kort avstand til gruveåpningen.

Gruva ligger ca. 3 km fra jernverksmuseet og veien dit er skiltet fra Fiansvingen ved E18.

Kommer du på E18 fra Arendal eller Tvedestrand, tar du av ved Fiansvingen i Holt mot Åmli (415). Rett bak bensinstasjonen, mot venstre, er veien skiltet videre til gruva.

Sommeren 2018 er gruva åpen for omvisninger torsdag til og med søndag fra 27. juni til og med 18. august fra kl. 11.00 til 16.00. Omvisninger i Solberg gruve kan også bestilles på njm@jernverksmueet.no eller på tlf. 37160500.

Billett kr. 60 for voksne, kr. 30 for barn og kr. 130,- for familier.


Foto: Mette Urdahl
Alle som skal inn i gruva får låne hjelm, lommelykt og magnet.

pu00e5 vei inn.JPG