Tilbake til alle arrangementer

Barnevandring på Agder 1720-1920

  • Næs Jernverksmuseum 10 Jacob Aalls vei Agder, 4934 Norge (kart)

Ut, opp og fram

Mellom 1720 og 1920 var det kanskje så mange som 5000 barn på Agder som måtte ut og søke tjeneste. De kom stort sett fra fattige kår og vandret til Aust-Agder for finne jobb som gjetere, eller "hjuringer", som de ble kalt. Paul Sveinall har gått grundig inn i kildene og skrevet en innholdsrik og interessant bok om barnevandringene på Agder. Han vil i sitt foredrag gi oss et innblikk i barnas liv og levekårene deres i en vanskelig tid i Norge.

Det var gjerne småbrukere og husmenn som sendte barna sine på disse vandringene, men også noen velstående valgte dette. Fram til i 1880-åra ble det ansett som godt foreldreansvar å sende barna fra seg til «yrkesopplæring», slik at de kunne stå på egne bein etter konfirmasjonen, og kanskje i tillegg hjelpe foreldre og søsken.


Tid: Tirsdag 25. oktober 2022 Kl. 19.00 - 20.00
Sted: Snekkerbua, Jacob Aalls vei 10, Nes Verk
Inngang kr. 60,- inkluderer kaffe og munke


Paul Sveinall er pensjonert lærer med utdanning fra Universitetet i Oslo og Institut de Langue et Culture i Tours, Frankrike. Paul har vært lærer, pedagogisk konsulent, skolesjef og arbeidet internasjonalt med bl.a. utviklingsarbeid og demokratiutvikling.


Paul Sveinall har gjort et svært grundig arbeid med å finne kilder til historien og har samarbeidet med mange bidragsytere. Det var imidlertid vanskelig å dokumentere at vandringene startet allerede på 1700-tallet. Kunne det være en sammenheng mellom kriser og barnevandring? Som et eksempel, lokalt for Holt prestegjeld, fant Egil Fiane konfirmasjonslister fra 1766 til 1788 med konkrete opplysninger om over 50 ungdommer fra Hægebostad vest i Agder. Disse var i tjeneste på gårdene rundt Næs Jernverk og hadde ikke fått konfirmasjonsundervisning i eget sogn. Dette var i en tid med handelskrise og kuldebølger.


Forside av Paul Sveinalls bok Ut, opp og fram! Barnevandring på Agder 1720-1920. Forsidebildet er basert på Theodor Kittelsens oljemaleri “Langt langt borte saa han noget lyse og glitre” (1900). Nasjonalmuseet.


Velkommen!


 
Tidligere arrangement: 27. september
Bærums Jernverk: 400 år på 45 minutter