Tilbake til alle arrangementer

Operasjoner uten bedøvelse – om kirurgi før narkosens tid

  • Næs Jernverksmuseum 10 Jacob Aalls vei Agder, 4934 Norge (kart)

Åpent, gratis foredrag ved Per Halvor Sælebakke

 

Arbeidet i Sørlandets jerngruver var  farefullt med daglig stigeklatring i dype sjakter, kruttsprengning med tvilsomme avfyringsmetoder og livsfarlige tønnesprang i heisesjaktene. Var uhellet ute, var det bartskjæreren som kunne hjelpe.  Bartskjæreren var som navnet sier herrefrisør og fungerte også som en kirurg og behandlet skader og sykdom med både amputasjon, årelating, koppsetting og bandasjering.  Sår, hevelser og muskelplager ble påsmurt salver og smørelser som vi i dag neppe ville brukt med stor fare for alvorlige bivirkninger. 

Smertene under operasjonene var uutholdelige og det ble sagt at en god kirurg var en rask kirurg. Allikevel ble det utført avanserte inngrep. Både amputasjoner og fjerning av bryst (mastektomi) ble utført uten bedøvelse eller narkose. Her finnes skildringer fra både pasient og kirurg.

Vi følger Napoleons sjefskirurg Dominique Jean Larrey på slagmarken ved Borodino til tonene fra Tchaikovskys 1812-overtyre.  Larrey revolusjonerte slagmarkskirurgien med fremskutte lasaretter (MASH – mobile army surgical hospital) og behandlet så vel fiendens soldater som egne. Selv utførte han under dette slaget 200 benamputasjoner på 24 timer.   Larrey var en kjent kirurg i Paris og utførte mastektomi (fjerning av bryst) på en kvinne i 1811.  Kvinnen overlevde og var ved bevissthet under operasjonen og beskrev sine redsler i et brev til sin søster. 

 Jernverkseier Jacob Aall levde sine siste 15 år med store helseplager.  Det var problemer med urinveiene som etter hvert forverret seg. Han søkte hjelp hos en kjent kirurg i København, men avstod fra behandlingen. Vi ser nærmere på hvordan problemer med blærestein kunne behandles med både kirurgi og gjennom urinrøret.  Inngrepet var forferdelig smertefullt og med 50% sjanse til å overleve, var nok dette siste utvei.

 Foredraget avsluttes med at publikum selv skal få oppleve en slik blæresteinsopperasjon. Ludvig 14.s hoffkomponist Marin Marais gjennomgikk en slik operasjon og skrev et musikkstykke som beskriver hans opplevelser på operasjonsbordet.


Tid: Torsdag 11. januar 2024 Kl. 19.00–20.00
Sted: Snekkerbua, Jacob Aalls vei 10, Nes Verk
Inngang gratis


Foto: Ukjent/P.H. Sælebakke.

Per Halvor Sælebakke var tidligere daglig leder ved Næs Jernverksmuseum og driftsleder ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg.



Velkommen!