Juleevangeliet som ovnsmotiv

 

Julen nærmer seg med stormskritt og da er det naturlig å hente fram ovnsmotiver inspirert av høytiden.

I samlingen vår har vi en perle av en gammel ovn fra Hassel Jernverk. Verket ble opprettet i 1649 i Øvre Eiker og var i drift til 1870-tallet. I 1692 produserte jernverket en ovn hvor hovedmotivet viser de hellige tre konger som kommer til Maria og Josef for å tilbe det nyfødte Jesus-barnet. Motivet er detaljrikt og fyller hele ovnsplaten, og er omkranset av en laurbærbladsmedaljong.

NJ-005095 (1) sort hvitt.jpg

Under selve motivet er det skrevet inn følgende salmevers:

Jesus fattig kom til jorden
Dog hand var på alting rig.
O hvor usel er hand vorden
Paa det han kund’ os med sig
skienke Himlens rige skat,
Dend er rig som den faar fat!

Motivet er inspirert av andre kunstverk med samme motiv og vi finner det igjen også i tyske ovner. Motivet er antakelig først skåret ut av mester Ronnung fra Harz i ca. 1570. Han var «høyrenessansens representant i ovnskunsten», som Arne Nygård-Nilssen skriver i bind 1 av Norsk jernskulptur (s. 97). I renessansen var motiver fra bibelhistorien populære og noen av de tyske ovnene fant veien til Norge, bl.a. på Rosendal i Hardanger og på Akershus slott.

Motivet på kortsiden heter «Bebudelsen» og viser engelen som besøker jomfru Maria og som forteller henne om at hun skal føde Guds sønn.

Kunsthistorikere mener ovnsmotivene på denne ovnen er inspirert av bilthuggeren Christopher Ridder i Christiania. Det er mulig at ovnsmodellene er skåret ut av Hans Reinholdt, som var en av Ridders elever.

Vår variant av ovnen er en vindovn med ovnsluke på kortsiden og en messingkule i hvert hjørne på topplaten. Ovnen finnes også som bilegger. I likhet med mange andre norske jernovner, havnet mesterverket fra Hassel i Danmark. For noen år siden ble ovnen kjøpt tilbake av Næs Jernverksmuseum.

Nygård-Nilsen skriver om ovner og ovnskunstnere fra perioden i Norsk jernskulptur som er til salgs i museumsbutikken.

Se ovnen i Digitalt Museum.

Kasseovn på krakk med fire ben.

Kasseovn på krakk med fire ben.

Ovnen med de hellige tre konger var tidligere utstilt i Snekkerboden på Næs Jernverksmuseum.