Merker og potter – en skikkelig vaffelrøre

 
Vaffelsteking i utekjøkkenet ved Snekkerboden.

Vaffelsteking i utekjøkkenet ved Snekkerboden.

 
NJ-004893 (1).jpg
NJ-004170.jpg

Googler du vafler, får du «tusenvis» av tips på hvordan lage «verdens beste vafler». De viktigste ingrediensene er de samme, og så kan du spe på med krydder, syltetøy, rømme og brunost, alt etter eget behag.

Vafler stekt på jernkomfyr.jpg

Vafler har en lang historie i Norge, og de første jernene kom antakelig hit via nederlandske handelsforbindelser. Også tyske bergverksfolk og danske embetsmenn kunne ta med seg dette kakejernet til Norge.

Vaffeljern var ett av jernverkenes mange husholdningsprodukter. Både jernverk og jernstøperier hadde vaffeljern i sitt varesortiment, og de må ha vært populære. Et søk på Digitalt Museum viser vaffeljern fra hele Norge, både med langt skaft og spesiallaget til jernkomfyrer.

De gamle vaffeljernene med langt skaft ble benyttet over åpen flamme. Da de moderne, vedfyrte jernkomfyrene kom i siste halvdel av 1800-tallet, ble det produsert egne vaffeljern til disse. De passet ned i ovnens kokehull. Samtidig var jernene hengslet slik at de var lette å vende for å få jevn steking.

Vaffelsteking på Næs Jernverksmuseum 2.jpg

Næs Jernverksmuseum har lagt ut to vaffeljern på Digitalt Museum som er produsert ved Næs Jernverk. Begge har en vaffeloppskrift som innskrift på lokket. Dette er en oppskrift som går igjen hos flere produsenter og var tydelig standardisert.

Vaffeloppskrift

2 merker MEEL
6-8 ÆG
1 1/2 POT MELK
2 THESKER GJÆR
3/4 mark SUKKER

I oppskriften er det snakk om merker, pot og mark, og i sangen «Kjærringa med staven» hører vi om åtte potter rømme og fire merker smør. Men hvor mye er egentlig en pott eller en mark?

De gamle måleenhetene kunne variere fra landsdel til landsdel og de endret seg opp gjennom århundrene. Det metriske systemet for mål og vekt ble innført først i 1875. Fra dette tidspunktet ble det litt mer orden i sakene, selv om mange fortsatte å bruke de gamle enhetene.

Hvis du vil teste oppskriften hjemme, så kan det være greit å vite at mark og merker er det samme, bare i entall- og flertallsform: det heter en mark, men to merker.

1 pott = 1 liter (0,965 l)
1 mark = 250 gram (249,056 g)

 

God appetitt og god vaffelens dag den 25. mars!


Kilder

-          Store norske leksikon: https://snl.no/kakejern

-          Digitalt Museum gjenstand nr. NJ-004170 og NJ-004893